3. gasztro

 2011.10.04. 17:19

Nem tagadhatom le magamat, ez a bejegyzés gasztronómiai lesz: KAJAAAAAA J

Mint ahogy a blog címe is mutatja, van itt finomság. Ez a waffel, ez valami csodálatos találmány. Eredetileg szirupos néven fut, a piacon frissen sütik, akkora, mint a két tenyerem. De mi nem ezt szeretjük. Több típus kipróbálása után a kedvencünk az, amit az Albert Heijnben lehet kapni legolcsóbb változat (kb olyan márka, mint a tesco gazdaságos, minimál design, hasonló ár), ami karamell waffell néven fut. És karamellás. Mert azt imádjuk J De ezzel nem ér ám véget a kalóriabombák sora. Mert van itt bizony spekuláciusz keksz nyamiii. Aki nem tudná, ez egy belga/német eredetű karácsony ízű keksz, kb olyan, mintha a mézeskalácsot keresztezték volna a mesekeksszel. És ebből van bizony krém is, sima és ropogós változatban. Ez utóbbi most a nagy kedvenc, úgy esszük, ahogy a nutellát szokás: kanállal :D csak ennek is az a baja, hogy nem lehet abbahagyni. 4 nap alatt sikerült 2 üveggel elfogyasztani á la nature.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mennyország a Földön

 

Szoktam még inni szójatejet, van itt annyi ízben, hogy nem bírok választani. Nem ám, mint otthon, kiszúrják a szemed egy márka 1 ízével, nem, nem, még szójapuding is van! Itt aztán érdemes allergiásnak lenni bármilyen ételre! J

De nem csak édességet lehet kapni. Imádjuk még a holland húsgolyót (szintén a „tesco gazdaságos” változat a legfinomabb). Kipróbáltuk a hírös rookwurstot, ami semmi más, mint egy nagyra nőtt, meghajlított füstölt virsli, nem tudom, hogy mit vannak úgy oda érte. Viszont sajtot még nem ettünk. Vagyis semmi originale holland sajtot. Annyi féle van, az ember nem tud választani, azt sem tudja, hogy milyen. De hamarosan eljön a mi időnk is, egészen konkrétan rá fogunk menni a piacon a sajtpultos srácokra, hogy tartsanak már nekünk egy kis kóstolót ;)

 

Orsi és a sajtok

 

Egyébként piac: minden kedden és pénteken van (mint otthon) plusz grátiszban szombaton. Ami a kaját illeti gyümölcsös, zöldséges, sajtos, kenyeres, halas pult van. Hetente 2x szoktunk menni, a gyümit, zöldséget, csirkét ott vesszük. Van ám választék bőven, minden van, még az is, aminek nincs szezonja. Csak fehérrépát alig találni. A paradicsom viszont olyan gyönyörű és olyan finom, hogy arra szó nincs J Krumpliból is olyan fajták vannak, hogy olyat még nem is láttam, van lila!

 

Az a csodás paradicsom és a sok krumpli

 

De tegyünk hozzá, hogy burgonyát és rizst még mindig nem eszem J Halból olyan sok van, nem is tudom, hogy melyik micsoda, főleg, hogy hollandul van rá kiírva :D Múlt pénteken sikerült felismernem a makrélát (hollandul is makreel), gyorsan vettünk is kettőt, megsütöttük fűszervajjal, isteni lett. Következő misszió a rák azaz crab lesz, van abból is frissen sütött, egy igazi kis „redneck” parasztfiú süti, nagyon kis vicces, én még nem is tudom, hogy mit kérek, ő már nyomja is a kezembe a hal alakú tálat megrakva rákkal és szósszal. Olajban sült, azt nem szeretnénk itthon reprodukálni, kell találni egy jó receptet.

 

Halacskák

 

Kb kétnaponta főzünk. Imádok főzni. És nem is vagyok olyan rossz. Erre kellett rájönnöm J Leggyakoribb étel a saláta valami húsfélével. Ha sok protein, akkor csirkemell. Ha kevésbé fehérjedús „hús”, akkor húsgolyó, bacon, kolbászka, sonkácska. Na meg a sült hagyma, salotta vagy póré. Az nagyon megy J Van Michinek egy kontakt grillje, tegnap felavattuk, nagyon finom mézes-mustáros csirkemellet készítettünk. Igaz a grillap azóta is ázik, mert az istennek nem akar lejönni róla az odakaramellizálódott (jó, ki is mondhatjuk, hogy odaégett) pác :D Levest is szoktunk főzni, nem is tudtam, hogy ennyire leveses vagyok, de főleg, amikor rossz idő volt (és most megint az van), olyan jól esik egy tál forró leves, megmelengeti az ember lelkét, olyan otthon érzés J Mondjuk a mi leveseink inkább egytálétel számba mennek, annyi mindent rakunk bele (pl.: sajtos zöldbableves kolbászkával, zöldborsókrémleves sajttal baconnel póréhagymával), hogy kenyérrel (amit már említettem, hogy isteni barna, magos) teljes értékű fogást alkot. Szombaton is levest akartunk főzni, mert volt itthon kenyér, amit már el kellett pusztítani, úgyhogy elindultunk a piacra valami hozzávalóért. Igazából krémlevesre vágytunk, de mixer sajnos nem volt, így erről lemondtunk. Piacozás előtt bementünk a Hemába (ahol az égvilágon mindent, de tényleg mindent lehet kapni) kosárlabdáért, mert már nagyon szeretnék pattogtatni, de kosárlabda helyett egy botmixer-daráló-habverő komplexummal távoztunk, sajnos akciós 15 euró volt. Újratervezés, jöhetett a hőn áhított zöldborsó krémleves.

 

Zöldborsókrémleves (leginkább püré) sajttal, baconnel, póréval

 

Azzal, hogy van botmixerünk, egy egészen új világ tárult fel előttünk J (a daráló rész borzalmas, nem hiába volt 15 ajró, a pengéknek annyi éle sincs, hogy egy banánt elvágjanak…a habverőt még nem próbáltam).

Az a helyzet, hogy amióta itt vagyunk rosszat még nem főztünk, mondhatnám baromi jók vagyunk! Szeretném megköszönni a Nagymamámnak, akitől el tudtam lesni sok fortélyt, meg a nosaltynak a receptekért. Bár utóbbira már nincs annyira szükségem, elég magabiztos lettem, hogy az alaptudásomra építve kitaláljak dolgokat. Sütni még nem sütöttünk, az is tervben van. Megálmodtam, hogy valami olyan sajttortát kell sütnöm, aminek spekulácius kekszből van az alapja :P

 

És a végére a gasztrorajongóknak itt egy autentikus helyi recept: az első bejegyzésben említett groningeni mustárleves.

 

Hozzávalók:

  • 1 közepes méretű salottahagyma
  • 50 g vaj
  • 1 ek magos mustár
  • 1 ek sima mustár
  • fél tk mustármag (elhagyható, hiszen a magos mustárban már van mustármag)
  • 50 g liszt
  • 1 l csirke alaplé
  • 100 ml főzőtejszín
  • Só, bors
  • 1 nagy póréhagyma
  • sok kockázott bacon

Elkészítés:

   1. A vajon pirítsuk meg az apróra vágott salottát.

   2. Adjuk hozzá a kétféle mustárt és a mustármagot.

   3.Szórjuk rá a lisztet.

   4. Óvatosan öntsük fel az alaplével, hogy csomómentes emulziót kapjunk.

   5. Forraljuk fel, adjuk hozzá a főzőtejszínt és ízesítsük.

   6. Levesbetétnek: a bacont egy serpenyőben süssük ropogósra, szedjük ki. A baconből kisült zsiradékon süssük meg a karikára vágott pórét.

   7. Együnk! J

 

P.S.:

1. Megjavult a biciklim váltója. Szombat éjjel történhetett. Orsi bicaja mellett parkoltam, sajnos az ő váltója meg elromlott vasárnapra. Mit csinálhatott ez a két bicikli akkor éjjel?! Rejtély…

 

2. Szombat este bent voltunk a belvárosban és olyan „otthon” éreztem magam, ugyanis alámnyúltak és beszóltak. És naná, hogy magyarok voltak! Nem a szeptemberi napsütésben barnultak azok sem le, azt megmondhatom. Csak egy szűk családra valónyi ember volt, kb 30 fő. Undorító!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://karamellwaffel.blog.hu/api/trackback/id/tr563278199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása